Nervositet är bra!

Thelma heter jag och är student hos Florian Voss! Jag håller i denna skrivande stund på att förbereda mig inför en kommande audition för att påbörja min professionella karriär som musikalartist och sångerska. Min dröm är att stå på de stora teaterscenerna och uppträda inom den genre jag älskar allra mest – Musikal! Eftersom övning ger färdighet och branschen i 99 fall av 100 är väldigt svår att få jobb inom, så övar jag nu ständigt för att kunna ta mig an så många auditions som möjligt.

Men med denna typ av intresse tillkommer också en hel del nervositet. Det jag har lärt mig är att nervositet inför ett stort eller viktigt framträdande är en bra sak. Det visar passion, motivation och en brinnande glöd för det du håller på med. Att vara nervös är alltså inget att bli stressad över i och med att det är något helt normalt. Det jag jobbat med nu är acceptans kring min nervositet och att vända det till en positiv känsla. När man har förväntningar över sitt framträdande, det är då dessa tankar kan komma att leda till negativ nervositet. Istället vill du ha ett mind-set som ger endorfiner, adrenalin och som innebär att din kropp förbereder dig inför en spännande utmaning.

Det som hjälper mig inför en audition är att låta min kropp och min röst förbereda sig i sin egen takt. Det innebär att sova ut ordentligt, äta frukost i lugn och ro, dricka massa vatten för att återfukta stämbanden, göra andningsövningar och lite yoga. Det kan även hjälpa att massera så kallade pressure points. Dessa är punkter på kroppen, vid bröstmusklerna och innanför tummen som man kan trycka på för att få sin fokus på rätt plats och för att få nervsystemet att reagera på ett avslappnande sätt sen för sin sång. Försök också att gå på toa 10 min innan framträdandet och gör en kort uppvärmning igen, samt kom ihåg att fokusera på dig själv. Vad de andra gör eller har att säga är inte viktiga i det du ska göra på scenen. Så prata så lite som möjligt och försök att vara avslappnad även om stunden innan känns oändligt lång.

Under själva auditionen kan även dessa pressure points användas för att förmedla känsla och för att få dig att slappna av under själva framträdandet. Detta är något som hjälper mig att få fram en mer intim och personlig, sårbar känsla i mitt framförande. Dessutom har jag övat på att ha stängda ögon i början av en låt för att inte avslöja för mycket innan de kraftfulla tonerna. Och om man blir nervös under själva framförandet så gäller det att även acceptera detta. Att fokusera på om man exempelvis kan texten eller inte, så tänk istället att det inte gör något om du skulle tappa den. De vill se om du kan tonerna i låten, samt hur du isåfall hanterar en situation där du glömmer texten.

Om istället ingenting skulle fungera av det du övat på. Släpp då lös allt du har och gå bananas, öppna upp ögonen och sträck ut armarna som om du vore galen, för stödet finns med dig då ändå. Detta hjälpte mig nåt enormt vid en utmanande låt jag övade på. Så slutligen älskar jag numera min nervositet i och med att den betyder passion och glädje i det jag gör eller ska göra. Lycka till till alla där ute som gör en audition, jag själv känner att jag har fokuset och glädjen inom mig för att göra mitt eget performance. Vi ses på scenen där ute!:)

sv_SESwedish